Kompostla Bereketlenen Topraklar Projesi
Bakanlığımızın sıfır atık ve geri dönüşüm konularında hassasiyeti ve bizlerin de bu konuda bilinçlendirme çalışmalarına önem vermemizden dolayı çocuklarımızda farkındalık oluşturmak hem de bunun web sitemiz aracılığı ilimize ve ülkemize dağılmasını hedeflemekteyiz.Çocuklarımıza hem geri dönüşümü hem de bunun aynı zamanda verimliliğe yol açağını göstermek amacıyla hazırladığımız proje kapsamında çocuklarımızla kompost alanımıza atık maddeleri çürümesi için bıraktık. Zaman içerisinde bunların çürümesiyle toprağımız daha verimli olacak ve bahar aylarında ekim dikim etkinliği yaparak çocuklarımızda kalıcı bir bilgi olmasını hedefliyoruz.
KOMPOST NEDİR?
Kompost, yenebilir bir takım atıkların, ağaç, dal, yaprak parçalarının çürütülmesi, öğütülmesi sonucu elde edilen doğal gübreye deniyor. Çürütmenin genelde olumsuz bir anlamı vardır ama konu kompost olunca çürütmek yeniden yaşatmak demek.
NASIL HAZIRLANIR?
- Öncelikle bahçenin uygun bir yerinde kompost alanı oluşturulur.
- Kompost yapımı için çocukların okula getirdikleri meyve kabukları kullanılmaktadır.
- Kompost işlemi için önce kahverengi, sonra meyve atıkları konulur. Bu işlem alan dolana kadar devam ettirilir.
- Karışımın çürüme işlemini hızlandırmak toprak nemlendirilir.
MALZEMELER
- Azot bakımından zengin malzemeleri içermektedir.
- Çim biçim artıkları,
- Taze sebze meyve kabukları ve artıkları,
- Kuru yapraklar,
- Yapraklar,
- Karbon bakımından zengin malzemeleri içermektedir
- Dal parçaları,
- Çam iğneleri,
KOMPOSTUN FAYDALARI
Kompost, organik atıkların doğal bir şekilde ayrıştırılmasıyla elde edilen besin açısından zengin bir toprak iyileştiricidir. Bitkilerin büyümesini teşvik eder, toprağın yapısını iyileştirir ve su tutma kapasitesini artırır. Ayrıca, atıkların geri dönüşümüne katkıda bulunarak çevresel sürdürülebilirliği destekler.
KOMPOST PROJESİNİN AMAÇLARI
Kompost projesinin amacı, çocuklar için eğitici bir araç olması, çocuklara organik atıkların nasıl ayrıştırıldığını, doğal döngüyü anlamalarını ve çevre konusunda bilinçlendirilmeleri, kompost yapım süreci ile çocuklara sorumluluk duygusu kazandırmak ve doğayla etkileşimde bulunmalarına olanak sağlamak doğa zekâsını geliştirmek ve genel gelişimlerini olumlu bir şekilde etkilemektir.